Architectuur van topniveau

scroll down

Het ontwerp van het gebouw en de tuinen aan de Kouterdreef is het resultaat van een samenwerking tussen 4 internationaal gerenommeerde bureaus: Luc Binst (Crepain Binst Architecture), Jan Mannaerts (360 Architecten), Rita Agneessens (BURO II & ARCHI + 1) en landschapsarchitectenbureau Wirtz.

Uitgangspunt was een totaalconcept waarbij ook de Kouterdreef een nieuwe inrichting krijgt. De oorspronkelijk smalle straat zal na de renovatie een mooie en bredere winkelstraat zijn. Breder betekent meer lichtinval en dat is een belangrijke meerwaarde voor de nieuwe winkels én voor residenties. Dankzij de heraanleg komt ook de historische gevel van het gebouw meer tot zijn recht.

De nieuwe gevel aan de kant van de Kouter moest een hedendaagse interpretatie zijn van de historische en dezelfde dynamiek uitstralen. Dat was het uitgangspunt van de architecten. Het werd een wisselend spel van transparantie en massiviteit. Nu eens doorzichtig, dan weer gesloten, al naar gelang de plaats waar je staat op het plein. In de Kouterdreef zelf kreeg de nieuwe gevel een sobere vormgeving in dezelfde lichte natuursteen. Zo ontstaat een evenwichtige dialoog tussen oud en nieuw. Natuursteen in de gevels legt niet alleen de link tussen de hedendaagse en de historische gevel, maar zorgt ook voor aansluiting op de aanwezige gebouwen aan de Kouter. De overige gevels van de residenties bestaan uit baksteen in dezelfde sfeervolle lichte tint, terwijl warm geanodiseerd aluminium gebruikt wordt voor het schrijnwerk en de balustrades.